Safety Exit

Prijavi zločin iz mržnje

Rozi megafon

Zločin iz mržnje može se dogoditi bilo gdje - doma, na ulici, na poslu, u klubu ili u školi. 

Nitko ne bi trebao živjeti sa strahom, anksioznošću i posljedicama koje nosi zločin iz mržnje. 

Rozi megafon

Prijavljivanje zločina Rozom megafonu jednostavno je, a može biti i anonimno

Nakon što ispuniš obrazac sa što više detalja, educirane osobe iz Zagreb Pridea zaprimit će prijavu i postupati dalje - proučiti tvoj slučaj, kontaktirati pravnu podršku i povratno ti se javiti s informacijama.

Rozi megafon

Prijavljivanje zločina iz mržnje i govora mržnje iznimno je važno, a tvoje iskustvo može pomoći da se zločin i govor mržnje ne dogodi i drugima.

Ovdje prijavi zločin iz mržnje!

Nekoliko savjeta za lakše ispunjavanje obrasca

Ako je moguće, prikupi sve raspoložive dokaze

- od eventualnih liječničkih potvrda i nalaza, do druge dokumentacije koja ukazuje na diskriminaciju, nasilje ili zločin iz mržnje. Ako je moguće, pronađi osobe koje mogu potvrditi tvoju priču.

Znaj svoja prava!

- žrtve kaznenih djela imaju pravo na: pristup službama za pružanje podrške, novčanu naknadu, obavještavanje od državnog_e odvjetnika_ce o svim poduzetim radnjama. Osim toga, žrtve rodno uvjetovanog nasilja, zločina iz mržnje, nasilja u bliskim odnosima i spolnog nasilja za koje su utvrđene posebne otrebe zaštite mogu ostvariti i sljedeća prava: da ih u policiji i državnom odvjetništvu ispita osoba istog spola, da prilikom ispitivanja pored sebe imaju osobu od povjerenja, da budu ispitane putem video_uređaja kako ne bi morale biti u prostoriji s počiniteljem_icom, da uskratite odgovore na nepotrebna pitanja koja se odnose na osobni život, da javnost ne može sudjelovati u sudskoj raspravi.

Izjava o povjerljivosti podataka

- obvezujemo se da ćemo čuvati tvoju privatnost. Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka dužni_e smo štititi povjerljivost svih ustupljenih  informacija.